Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Παιδι και πειθαρχια

Προσφατα επεσε στα χερια μου ενα βιβλιο που ελεγε καποιους τροπου για να εχει ενα παιδι πειθαρχια και σας παρουσιαζω καποιους απο αυτους...

Εισαγωγη: Η συνγχρονη κοινωνια ειναι γεματη απο πειρασμους. Η τηλεοραση, τα βιντεοπαιχνιδια, το ιντερνετ κ.α. διεκδικουν το χρονο μας χωρις να μας οφελουν. Ως αποτελεσμα δε μενει χρονος για τις σχολικες εργασιες, τη δουλεια ή τις ανθρωπινες σχεσεις. Η πειθαρχια βοηθαει ενα ατομο να αντιστεκεται στους παραπανω πειρασμους. Ενας πειθαρχημενος ανθρωπος μπορει να συγκεντρωθει στα πιο ουσιαστικα θεματα της ζωης που της δινουν αξια, οπως το σχολειο, η δουλεια και οι διαπροσωπικες σχεσεις. Βεβαια πειθαρχια δε σημαινει οτι δε θα διασκεδαζουμε καθολου. Ολοι μας εχουμε αναγκη απο διασκεδαση και ψυχαγωγια, αλλα παντα με μετρο, γιατι διαφορετικα διατρεχουμε τον κινδυνο να μην καταφερουμε να πραγματοποιησουμε τα ονειρα μας. Γι' αυτο ειναι απαραιτητη η πειθαρχια στη ζωη μας. Οσο περισοτερο πειθαρχουμε τον εαυτο μας να μην υποκυπτει στους πειρασμους τοσο πιο δυνατοι θα γινομαστε.

1) Συμφωνια: Θα πρεπει να συμφωνησουν μεταξυ τους το πως θα αντιπετωπιζουν την πειθαρχια των παιδιων τους και ποιος απο τους δυο θα τα διορθωνει. Επισης, πρεπει να ειναι προετοιμασμενοι για την περιπτωση που τα παιδια δε συμμορφωνονται με τους κανονες του σπιτιου.

2) Προτυπα: Οι γονεις παιζουν το ρολο προτυπου για τα παιδια τους ωστε να μαθουν απο αυτους. Πρεπει να δημιουργησουν μια ηρεμη και υγιη ατμοσφαιρα στο σπιτι, για να δωσουν στα παιδια τους αγαπη και στοργη και να τα οδηγησουν στη πειθαρχια.

3) Υπενθυμιση: Τα παιδια εχουν την ταση να ξεχνανε αυτο που ακουσαν. Γι' αυτο πρεπει συνεχως να τους υπενθυμιζουμε να ακολουθουν τους κανονες του σπιτιου. Με αυτον τον τροπο οι κανονες αποτυπωνονται καλυτερα και σιγα σιγα τους γινονται συνηθεια.

4) Οικογενειακες σχεσεις: Το να υπενθυμιζετε στα παιδια σας τους κανονες του σπιτιου δε θα πρεπει να γινει εμποδιο στη σχεση σας, Θα πρεπει να χειριζεστε τους κανονες με τετοιο τροπο ωστε να σας βοηθησουν να δημιουργησετε μια καλη σχεση με το παιδι σας.

5) Σταθεροτητα: Οι γονεις πρεπει να ειναι σταθεροι απεναντι στα παιδια τους και να χειριζονται τις καταστασεις με προσοχη. Θα πρεπει να αντιπετωπιζουν με αγαπη και οχι αποτομα. Το καθηκον των γονεων ειναι να οδηγησουν τα παιδια στο σωστο δρομο.

6) Επιλογες: Οι γονεις πρεπει να παρεχουν στα παιδια τους ελευθεριες και ευκαιριες για να ικανοποιησουν την περιεργεια τους και να μαθουν να αποφασιζουν. Η πειθαρχια περιλαμβανει την παροχη ελευθεριων ωστε να ανακαλυπτουν τα παιδια την κοινωνια και το φυσικο κοσμο, μεσα σε λογικα πλαισια.

7) Μιμηση: Τα παιδια εχουν την ταση να μιμουνται και αυτο οι γονεις μπορουν να το εκμεταλλευτουν. Πρεπει να ειναι προσεκτικοι με τις δουλειες του σπιτιου και να τα κανουν ολα στην ωρα τους. Πρωινο ξυπνημα, συχνη ασκηση και φαγητο σε τακτικες ωρες ειναι μερικα παραδειγματα προς μιμηση.

8) Καθηκοντα: Βαλτε στα παιδια σας προγραμμα, οπως το πρωινο ξυπνημα και υπνο νωρις, φαγητο σε τακτικες ωρες και συγκεκριμενο χρονο για τις σχολικες εργασιες, Η τηρηση του προγραμματος βοηθα τα παιδια να γινουν συνεπεις και επιμελεις.

9) Συμμετοχη: Τα παιδια συνηθως θελουν να κανουν εργασιες που ειναι δυσκολες για την ηλικια τους και δεν πρεπει να τα αποθαρρυνουμε. Τετοιες δουλειες ειναι το καθαρισμα της τραπεζαριας ή το πλυσιμο και απλωμα των ρουχων.

10) Επαινος: Οταν το παιδι εχει πειθαρχια, ειναι καθηκον των γονεων να του δειξουν το θαυμασμο τους και να το επαινεσουν. Αν ενα παιδι κανει τις ασκησεις του σχολειου, οι γονεις του πρεπει να του εκφρασουν την ικανοποιηση τους ωστε να το ενθαρρυνουν να συνεχισει ετσι.

11) Εξωσχολικες δραστηριοτητες: Δραστηριοτητες οπως τα ομαδικα παιχνιδια και η μουσικα απαιτουν πειθαρχια. Ενθαρρυνετε το παιδι σας να ασχοληθει με τετοιες εξωσχολικες δραστηριοτητες. Παρατηρηστε πως εξελισσεται και πως μετα απο μερικα μαθηματα θα βελτιωσει την πειθαρχια του.

12) Λογικη: Οι γονεις δεν πρεπει μονο να λενε τους κανονες του σπιτιου να συμμορφωθουν με αυτους τους κανονες. Αφου τους εξηγησουν, μπορουν να ζητησουν απο τα παιδια να τους τηρησουν.

13) Ενοχες: Οι γονεις δε θα πρεπει να αισθανονται ενοχες οταν νουθετουν ενανεφηβο. Τις περισσοτερες φορες τα παιδια αυτης της ηλικιας προσπαθουν να δημιουργησουν ενοχες σε οποιον τους κανει παρατηρηση.

14) Ευχαριστιες: Για να αποκτησουν τα παιδια πειθαρχια πρεπει να μαθουν να λενε ευχαριστω οταν παιρνουν απο καποιον κατι. Ειναι μια συνηθεια που φανερωνει ευγενεια και ταυτοχρονα κανει αυτον που εδωσε κατι να χαμογελασει.

15) Εντιμοτητα: Η εντιμοτητα ειναι μια ηθικη αξια που γινεται ενα αναποσταστο κομματι της ζωης του παιδιου. Δηλωνει πειθαρχια και αντικατοπριζεται στην συμπεριφορα του. Ενας μαθητης που δεν ειναι εντιμος, δε θα εχει πειθαρχια και δε θα ανταποκρινεται στις υποχρεωσεις του.

16) Ευγενεια: Τα παιδια πρεπει να εχουν πειθαρχια αλλα ταυτοχρονα και ευγενεια. Η ευγενεια ειναι κατι που πρεπει να διδαχθουν τα παιδια και στο σχολειο και στο σπιτι. Δεν μπορει κανεις να εχει πειθαρχημενος αν δεν ειναι ευγενικος.

17) Ζητατε συγνωμη: Τις περισσοτερες φορες τα παιδια φερονται πεισματαρικα χωρις να σκεφτονται τις συνεπειες των πραξεων τους. Υπαρχουν στιγμες που μπορει κατα λαθος να πατησετε ή να χτυπησετε καποιον περαστικο. Σ' αυτες τις περιπτωσεις πρεπει να διατηρησετε την ψυχραιμια σας και να ζητησετε συγνωμη.

18) Τιμωρια: Οι γονεις και οι δασκαλοι πρεπει να ξερουν οτι ενα παιδι ή ενας μαθητηες πρεπει να τιμωρειται οταν δεν υπακουει εσκεμμενα, και οχι οταν κανει ενα λαθος. Αφου επιβαλουν την τιμωρια, πρεπει να εξηγησουν στο παιδι πως θα επρεπε να ειχε συμπεριφερθει.

19) Προσωπικη βελτιωση: Το να πειθαρχησετε εναν εφηβο ειναι μια τρομακτικα δυσκολη διαδικασια. Ο εφηβος πρεπει να κατανοησει οτι ο λογος που τιμωρειται ειναι για να γινει καλυτερος ανθρωπος και οχι για να τον βλαψει. Η διαδικασια αυτη μεταμορφωνει τον εφηβο σε εναν υπευθυνο και πειθαρχημενο ενηλικα.

20) Βαθμος τιμωριας: Οι ενηλικες πρεπει να φροντιζουν ωστε η τιμωρια που επιβαλλουν στους αφηβους να ειναι αναλογη με τη σοβαροτητα του παραπτωματος για το οποιο τιμωρουνται. Μια στιγμη παραβαση τιμωρειται με επικιεικεια, ενω ενα σοβαρο παραπτωμα πρεπει να τιμωρηθει αυστηρα για να μην επαναληφθει.

21) Συνεργασια: Μετα την επιβολη της τιμωριας οι γονεις πρεπει να αγκαλιασουν το παιδι τους ωστε να καταλαβει οτι το αγαπανε και οτι φροντιζουν για να γινει πειθαρχημενος ενηλικας. Γονεις και δασκαλοι συνεργαζονται με τον εφηβο σαν μια ομαδα με σκοπο τη σωστη αναπτυξη του.

22) Ιντερνετ: Τη σημερινη εποχη του ιντερνετ εγινε τοσο απαραιτητο για τους εφηβους οσο και το φαγητο που τρωνε. Το να αποκλεισετε εναν εφηβο απο το ιντερνετ δεν ειναι ο καλυτερος τροπος για να επιβαλετε πειθαρχια, αλλα καμια φορα μπορει να βοηθησει.

23) Ηλεκτρονικα παιχνιδια: Τα ηλεκτρονικα παιχνιδια καταναλωνουν πολυ απο το χρονο των εφηβων, τον οποιο θα μπορουσαν να αφιερωσουν για να βοηθησουν στις δουλειες του σπιτιου. Ενας εφηβος θα υποχρεωσει να πειθαρχησει αν διαγραψετε ολα του τα παιχνιδια.

24) Ηλεκτρονικες επαφες: Οι περισσοτεροι εφηβοι εχουν αμετρητους φιλους με τους οποιους επικοινωνουν με τις ωρες μεσω κινητων τηλεφωνων με μηνυματα ή με κλησεις. Το να διαγραψετε τις επαφες απο την μνημη του κινητου θα υποχρεωσει τους εφηβους να πειθαρχησουν.

25) Ηλεκτρονικα ειδη: Αν ο εφηβος συνεχιζει να παιζει με υπολογιστες και κινητα τηλεφωνα παρα τις απαγορευσεις των γονιων του, τοτε η μονη λυση ειναι να του παρουν αυτα τα ηλεκτρονικα ειδη και να τα κλειδωσουν σε καποιο ντουλαπι.

26) Ποδηλατο: Οι γονεις μπορουν να καταφυγουν σε διαφορα μετρα για να πειθαρχησουν εναν εφηβο, οπως να του κλειδωσουν το ποδηλατο και να μην του επιτρεπουν να το χρησιμοποιει.

27) Διαδικτυακες συζητησεις: Ενας απειθαρχος εφηβος μπορει να τιμωρηθει με το να τουαπαγορευτει να κανει διαδικτυακες συζητησεις. Αυτο μπορει να γινει αν διαγραψετε τις επαφες με τις οποιες συνομιλει μεσα απο τον υπολογιστη του. Χωρις αυτες θα σταματησει και θα αφιερωθει στο διαβασμα του.

28) Παραπανισια ρουχα: Οι περισσοτεροι γονεις παρεχουν στα παιδια τους παραπανω ρουχα απο οσα χρειαζονται, για να τα ευχαριστησουν. Αλλα οταν τα παιδια αρνουνται πειρματικα να πειθαρχησουν, τοτε σαν τιμωρια οι γονεις μπορουν να παρουν πισω αυτα τα ρουχα.

29) Αμεσοτητα: Οταν οι γονεις τιμωρουν τα παιδια για ανυπακουη, η τιμωρια θα πρεπει να ειναι αμεση και αποτελεσματικη. Η αμεση τιμωρια για τη σκοπιμη απειθαρχια των παιδιων ειναι αποτελεσματικη, οπως το να μεινει ο εφηβος μεσα στο σπιτι για τρια συνεχομενα απογευματα για να διαβασει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου